Néhány jó tanács kölyök vásárlása elõtt!

 

Érdemes alaposan végigolvasni ezt az oldalt is,
fõleg a cikk végén az emberek hozzászólását ajánlom mindenki figyelmébe!

 

Amit a szaporítókról tudni érdemes, avagy ne legyünk bûntársak! - 1. rész
baltazar | 2013-04-09 22:35:43 | Módosítva : 2013-04-24 16:07:53

Nehéz indulatok nélkül írni errõl a témáról.

Egy jobb érzésû ember óhatatlanul is dühbe gurul, amikor ilyen képeket lát.

Azonban bármennyire is könnyû lenne mindent a szaporítók nyakába varrni, bizony be kell látni, mi is hibásak vagyunk.

Igen, mi. Mi kutyavásárlók (még, ha én szerencsére nem is szaporítóktól vettem az elsõ kutyámat), kutyatartók, kutyatenyésztõk, a családunk, ismerõseink, barátaink, tanáraink és persze az állam is. Ugyanis addig, amíg van kereslet, addig a szaporító biznisz (mert ez az, bizonyos embereknek nem is kicsi üzlet) virágozni fog, mi pedig csak sopánkodhatunk.

A legnagyobb probléma talán a tudatlanság (vagy butaság), ami azért részben (ha nem genetikailag kódolt) alakítható lenne. Sokat számít, hogy ki, mit hoz otthonról, a szülei hogyan vélekedtek az állattartásról, hogy az ember milyen példákat lát/látott a közvetlen környezetében ("A Géza is vett egy nagyon szép tacskót, csak kicsit fura. De fajtiszta(sic!), mert a nõ, akitõl vették a piacon mondta, hogy a szülei nyertek is valamit."). Ja, és fontos, hogy olcsó legyen, mondjuk 20.000 Ft. Ha a tenyésztõ ennél nagyobb árat mond, akkor lehülyézik, mert tele van az Expressz/kutyaakarmi.hu/Jofogas ilyen hirdetésekkel.

A szaporítók önmaguktól nem fognak felhagyni tevékenységükkel. Az õ korcs lelküket nem hatja meg se az emberek háborgása, sem a szerencsétlen kutyák szenvedése, lesz@rják.

De mi, vásárlók a tudatlanságunk és nemtörõdömségünk miatt újabb és újabb kutyák ezreit, sõt tízezreit(!) öljük meg közvetve vagy közvetlenül! De ezt nem fogják, nem fogjuk fel!

Nem értjük, hogy igenis fontos, hogy kik a kölyök szülei, mert minden babakutya édes, de ha felnõnek...?

Nem értjük, hogy nem szabad "bemondás" alapján elhinni, hogy ilyenek/olyanok/õk a szülõk, és a kölykök tényleg, isten bizony megkapták az oltást, féreghajtásokat! (szülõk törzskönyve, oltási papírok persze nincsenek)

Nem értjük, hogy a kölyök ára NEM a törzskönyv (5500 Ft!, magyar fajták esetében 1500 Ft!!!) miatt 100-200-300 ezer, és ennek hiányában csak 20.000!

Nem értjük, hogy a kölyköt TILOS elhozni/odaadni 8 hetes kora elõtt, hiába hivatkozik "váratlan" nyaralásra az illetõ!

Nem értjük, hogy egy kölyök etetése megfelelõ táppal (vagy mással) önmagában több mint 20.000 Ft, és akkor még nem beszéltünk sem a mama költségeirõl, sem semmilyen egyéb (oltások, oltási könyv, fedeztetés, orvosi ellátás, chip, törzskönyv, stb.) költségrõl!

Nem értjük, hogy attól, hogy a szaporító nem tesz chipet a kutyába, attól még nem lesz olcsóbb, mert nekünk (törvény!) chipeztetnünk kell, és ez pénzbe kerül!

Nem értjük, hogy egy kutya érték, gyakran forintban nem is mérhetõ! De akinek csak 20 ezret (vagy annyit sem) ér, az könnyedén dobja ki, adja menhelyre bármikor!

Nem értjük, hogy ha egy jó (de legalábbis megbízható) helyrõl származó kölyökre nincs 80-150.000 (vagy akár sokkal több) forintunk, akkor nem az a baj, hogy nincs rá pénzünk! Akkor nem kell venni kutyát, hanem gyûjteni kell. Félre kell tenni havi 10-20.000 forintot, és amikor összegyûlt, akkor vegyünk kölyköt! És nem értjük, hogy az sem baj, ha nem tudunk félretenni pénzt (ettõl senki sem rosszabb emberileg, és mostanában sokunkkal elõfordulhat a pénzhiány), hanem az, hogy akkor az áhított kutya ellátására (praktikusan etetés, állatorvos, kullancs és bolha elleni védelem, stb.) sem lesz pénzünk!

Nem értjük, hogy mit jelent szegény szuka kutyák kizsákmányolása, és nem értjük, hogyan bánnak velük, hogy miattunk élnek élõlényhez méltatlan életet, hogy miattunk nem etetik õket rendesen, zárják õket 1 méteres ketrecbe, hagyják szenvedni õket betegen, miattunk fekszenek a saját ürülékükben, és miattunk dobják ki õket 8-9 évesen, 10-20 alom után!

Igen, ez MIND MIATTUNK VAN! Mert felelõtlenek, tudatlanok, ostobák vagy "olcsójánosok" vagyunk, akik annyit érünk, amennyit idõben és energiában egy kölyök vásárlására fordítunk!

Mert nem értjük, hogy nem az a lényeg, hogy mindenki drága kutyát vegyen (könyörgöm, számtalan menhely van dugig szebbnél szebb kutyákkal, számtalan fajtamentõszervezet küzd folyamatosan - gyakran - fajtatiszta kutyák életéért, megmentéséért, tõlük is nyugodtan lehet kutyát szerezni), hanem az, hogy ne legyünk BÛNTÁRSAK!!!

Fel kell fognunk, hogy nem elég mindent a szaporítókra kenni, rájuk mutogatni, hanem magunkba kell nézni és nekünk kell tenni az ellen, hogy minél kevesebb kutya (és végeredményben ember is) szenvedjen.

Igenis, nekünk kell utánanézni, hogy honnan érdemes kutyát venni (az internet erre is remek!), nekünk kell elmenni akár több tenyésztõhöz is, hogy valóban választani tudjunk, ne riasszon el 100-200 kilométernyi autózás a kölyökért, hisz ez akár egy kirándulásnak is jó, és nekünk kell minél több embert felvilágosítani arról, hogy mit, miért és hogyan kerüljön el! Mentsünk (akár így) közösen kutyákat és ismétlem, ne legyünk bûntársak!

 

Amit a szaporítókról tudni érdemes, avagy kik is a szaporítók? - 2. rész
baltazar | 2013-04-10 22:27:26 | Módosítva : 2013-07-17 13:57:41


Kik is a szaporítók?

Leegyszerûsítve azok, akiket nem egy fajta nemesítése, jobbá tétele vezérel. De ennek is vannak árnyalatai, a motivációk is lehetnek különbözõek.

Szerintem 4 csoportra oszthatjuk õket.

1. A klasszikus

Röviden csalók vagy inkább gazemberek. Õk azok, akikrõl leginkább híradókban, újságokban láthatunk szörnyû felvételeket. Akik az erdõ közepén, eldugott tanyán, esetleg a hátsó fészerben tartanak ketrecekben 10-20-30 vagy akár több száz kutyát. Nem tudni szegény állatok hol, mikor, kitõl születtek, simogatást, szeretet, törõdést még véletlenül sem kapnak, betegségektõl szenvednek, élõsködõk kínozzák õket, tekintetük fénytelen, tompa és az életüket adnák egy kis gyengédségért. Már amelyik a szörnyû körülmények miatt nem lett annyira antiszociális, hogy a rácsokon kívül talán már élni sem tudna, magára és másokra is veszélyes lenne. Õk azok, akiktõl tömött kamionok, teherautók viszik külföldre a kölyköket (nem csak nálunk élnek tudatlan emberek), nekik mindegy, mi lesz a kutya sorsa, ki lesz a gazdája, családja, egészséges lesz-e vagy esetleg több féle defektussal is rendelkezik, stb. Náluk sosem lehet tudni, hogy a kölyökbõl végül milyen fajta lesz. Simán eladják a Labradort Golden retrievernek és fordítva, a Csivavát (Chihuahua) Spiccnek vagy épp annak, amilyet keresnek nála. Szín sem számít, majd befesti. Õk azok, akiknek semmi sem szent. Nem érdekli õket, mennyi ártatlan állat és tudatlan ember életét teszik tönkre, csak a pénz számít! Akik tõlük vásárolnak, az õ tevékenységüket támogatják minden egyes forintjukkal, miközben ártatlan kutyák ezrei várják menhelyeken vagy ideiglenes gazdiknál, hogy sorsuk jobbra forduljon. Legyen esze, ne tõlük válasszon!!!

2. A felelõtlen gazdi és a tudatlan laikus

Egy fokkal azért jobb kategória. Annyiban mindenképpen, hogy általában eszébe sem jut, hogy bárkinek is árthat ezzel a tevékenységével.

A felelõtlen gazda egyszerûen nem foglalkozik a kutyájával, nem ivartalaníttatja (tojik rá, nincs rá pénze vagy megrögzött ivartalanítás ellenzõ), de nem is érdekli, mi történik a tüzelõ kutyájával. Ha vemhesül, majd megszüli, õ meg elosztogatja a kölyköket.

A tudatlan laikus szereti kutyáját, és ez az egyik motivációja a kölykök születésének. Legyen utód a kedvenctõl. Ellentétben a felelõtlen gazdival õ keres is párt a kutyájának, legalább a fajtát igyekszik eltalálni ilyenkor. De arról már fogalma sincs, mi mindennel jár a kicsik megszületése, nevelése, és lövése sincs róla, hogy mi mindent lenne érdemes elõtte tisztáznia mind a papát, mind a szukáját tekintve. Örökletes betegségekre szûrések, tenyészszemle, hogy egyáltalán hordozza-e mindkét kutya a fajtára jellemzõ tulajdonságokat, nincs-e kizáró hibájuk, arról nem is beszélve, hogy vajon nem testvérek-e, stb. A közös pont a felelõtlen és a tudatlan szaporítók esetében a számtalan menhelyi kutya. Az olcsón vagy ingyen adott kölykök megbecsülése sajnos túl gyakran van egyenes arányban a ráfordított anyagi "áldozattal", és végül túlságosan is nagy részük lesz gazdátlan. Vagy a szó szoros értelmében lesz gazdátlan (õket kidobják, "szerencsés" esetben menhelyre kerülnek ugyan, de élnek!), vagy nem törõdnek vele, azt csinál, amit akar (pl. kóborol), mivel tanítva nincs, így sokszor a verés jut nekik nevelésül, de valamit azért enni is kapnak. Szomorú, kiábrándító látni szegényeket. Ami nehézzé teszi a fellépést az ilyen szaporítás ellen, hogy amikor már ott vannak a kölykök, akkor egy állatszeretõ mit tehet? Vagy befogad egyet (ezzel kvázi "szentesítve" az elõzményeket) vagy nem teszi, de akkor mi lesz a kölykök sorsa? Az út szélére lesznek kidobva? De ennél a kategóriánál legalább a remény megvan rá, hogy tájékoztatással, oktatással idõvel kevesebben legyenek.

3. Tudatos, megélhetési szaporító

Talán ezen kapják majd fel legtöbben a fejüket, fõleg, mert ezen a kategórián belül elég széles a skála, és olykor nagyon nehéz külsõ szemlélõként, laikus kutyavásárlóként eldönteni, hogy ez a szaporító miért nem tenyésztõ. Azokra a "tenyésztõkre" gondolok itt, akik 10-20 vagy még több kutyát, 3-4 vagy több fajtát tartanak és hoznak le tõlük almokat. Ugyan viszonylag normális körülményeket biztosítanak nekik (azért ebben is bõven vannak árnyalatok), de alapvetõen pénzszerzési lehetõségnek tekintik a kölyköket. Ennyi kutya esetében erõsen kérdéses, vajon mennyi idõt tudnak velük foglalkozni. De az sem igazán érdekli õket, hogy végül ki veszi meg a kölyköket. Jellemzõen õk is ellátói a kutyakereskedõknek. Nem foglalkoztatja õket, hogy a fajtát jobbá tegyék, fõleg, hogy többnyire kutyáik sem a minõséget képviselik. Ellenben tökéletesen tudják, hogyan, mivel lehet megtéveszteni a leendõ gazdikat, a "parasztvakításhoz" nagyon értenek. Késõbb viszont hiába is remél tõlük gond esetén segítséget a vevõ, amint megszabadult a kölyöktõl, már nem érdekli sem a sorsa, sem a gazdája. Egyébként is igyekeznek minél gyorsabban megszabadulni a kicsiktõl, így gond nélkül rátukmálják az emberre a 6 hetes kiskutyát, függetlenül a törvénytõl. Egy szukát addig használnak, ameddig csak lehet, akár minden tüzelés alkalmával fedeztetik, és simán lehoznak tõlük 8-10 almot! A törvények, tenyésztési szabályok amúgy sem zavarják õket. Ha az érdekük úgy kívánja, kijátszák azokat. Jobb esetben csak ügyeskednek, rosszabb esetben megvesztegetnek, csalnak, hazudnak, hamisítanak. Kutyájuk és törzskönyvük van bõven, de hogy a megvásárolt kölyök végül tényleg azoktól a szülõktõl született-e, nos az már egyáltalán nem biztos. Az árak is nagyon változóak náluk. Az olcsóbb, szaporítós árszinttõl egészen a normál tenyésztõi árakig terjedhet. Õket oktatással nem lehet jobb útra téríteni, hisz többségük sokat tud a tenyésztésrõl, és nem tudatlanságból csinálják másként, mint azt jó esetben kellene. Nem, õk nagyon is jól tudják, mit, miért és hogyan tegyenek. Fellépni ellenük talán csak a szigorúbb ellenõrzéssel lehet, ha lehet.

4. A tenyésztõ bõrébe bújt tudatos megélhetési szaporító:

A tenyésztõ bõrébe bújt tudatos megélhetési szaporító olyan mint egy kullancs ... szívja mások vérét, embert állatot nem tisztelve "hízik" mások kárára. Sodródik az árral, erkölcsi tartása nincs, gátlástalansága határtalan. Mások honlapjáról szemrebbenés nélkül kiollózza a számára jól csengõ szövegeket, kifejezéseket, sõt a szakmából olyan embereket emleget akiket személyesen nem is ismerhetett.

Úgy állítja be magát, mint aki életét adná a kutyáiért és a tõle származó kölykök sorsát is maximálisan figyelemmel követi ...ezért a személyes jótanácsom az, hogy körültekintõen válasszon mindenki kölyköt, mert a döntése az elkövetkezõ 10-15 évre szól.

 

Kun Karcag Szépe Kennel: Varga Piroska

Megígértem ennek a törtetõ fiatal hölgynek, hogy lehetõséget biztosítok számára, hogy bemutatkozzon a tacskós társadalomnak és a tacskót keresõ leendõ gazdák számára.
Erõsítse v. cáfolja meg a tõle származó Adonisz kutya sorsának szörnyû kálváriáját, hogy hogyan tudta tétlenül nézni azt, hogy új gazdái ütötték - verték, elektromos nyakörvvel sokkolták szerencsétlen kutyát ...
A kitörött lábú, nyomorék kutyáját miért hagyta sorsára és adta le a fajtamentõkhöz úgy, hogy meg sem mûttette?


Várjuk a nagyképû mestertenyésztõ kisasszony válaszait a feltett kérdésekre ...

Deák Andrea Írta:
2013. december 15. 19:59

Kedves Piroska! Gratulálok, hogy bronzkoszorús mestertenyésztõ lettél de ami kevésbé jó érzés számomra, hogy a hirdetéseidben az én szellemi munkámból kiollózod a számodra szimpatikus részeket és azt úgy publikálod mintha azt te alkottad volna. Piroska, én tiszteletben tartom a te kenneledet, a te eddigi munkádat, ugyanezt elvárom tõled is. Korábban amikor telefonáltál nekem én legjobb tudásom szerint szakmai tanácsokkal segítettelek, támogattalak, isten látja a lelkem én mindíg a javadat akartam és most ez a hála? Remélem, hogy kapcsolatunk zökkenõmentesen folytatódhat de ehhez én arra kérlek, hogy szerkessz magadnak egy saját hirdetési szöveget és azért harcolj te is úgy ahogy én az enyémért!

Varga Piroska válasza:
2013. december 15. 23:15

Szia Andi! Koszonom szepen. Elnezesedet kerem ,de ha hiszed ha nem hugom szokta intezni a weboldalam szerkeszteset ,es a hirdetest is,en nem foglalkozom ,nem tudok foglalkozni ezzel. Nem szoktam nagyon hirdetni sem,csak azert lassak.mar hogy nemcsak 70% tacsik leteznek

Ne haragudj ezert tudom h haragszol erte ,ezt egyszer kitargyaltuk,es igazad is van. En is felhaborodott vok azert amikor a kutyaim.kepeivel talalkozom mas hirdeteseben,sot a sajat kepeimet amit kiallitasrol keszitettem.mas lelopja

Deák Andrea Írta:
2013. december 17. 11:16

Szia Piroska, ha átszerkesztitek a "szöveget" részemrõl nincs harag. Üdv.: Andi

Megbocsátottam neki.

Nem telt el pár hét és már megint az én szövegemmel árulta a kutyáit. Sõt még rá is tett egy lapáttal, most már a honlapom tematikáját is magáévá tette.
A szövegek, a képek elrendezése a szófordulatok és egyébként minden megszólalásig az én szellemi munkám volt. A vak is látja, hogy tõlem lopta el ezt is.
Ennek a nõnek nincs egy önálló gondolata, szó szerint kullancsként szívja mások vérét.

Sz. F. Adonis az övé volt? És most hol van???

Deák Andrea Akirõl szól a cikk magára ismert ... már törölt is az ismerõsei közül.

Ildikó Cs. Ez a legegyszerubb: struccpolitika. Es sajnos szegyenerzet sem sok szorul ebbe a tipusba. Meg mindig varom minden kutyafajta szerveteinek bezetôitôl, hogy hatarozottan lokjek ki a mehelhetesi szaporitokat maguk kozül. A fajta es a nagy betus tenyesztôk erdekeben!

Dr. W. K. … Kun Karcag Szépe Kennel : Varga Piroska ...

Anita B. Megdöbbentõ! Nem jutok szóhoz!

Katalin S. Ez valami döbbenet!!! Milyen egy lelketlen dög lehet az ilyen!!!

Tímea Andrea Dunyákné Valik Igen sajnos ilyen emberek léteznek és ezek hívják magukat tenyésztõnek mások kemény munkáját lopják el a hirdetéseiben és a honlapja szebbé tétele érdekében erre pár példával tudok szolgálni ha valaki jól megnézi a kis hölgy új honlapját és már járt a Deák Andrea honlapján az azonnal rájön hogy koppintott mása az Andreáénak. Persze akik látogatják a drága Piroskánk honlapját azok is rájönnek a hipp-hopp fejlõdésére, Royal - Canin táppal etet Royal-Canin kezdõcsomaggal adja a kutyáit, a szobatisztaságra elõnevelt kutyákat. De egyet nem értek hogyan lehet szobatisztaságra elõnevelni egy kölyköt amit nem tartunk lakásban???!!! Ja és még nem olyan régen nem igazán érdekelte hogy hová viszik a kölyköt udvarra vagy sokkolni, mára már nagyon szépen hangzik hogy kizárólag lakásban tartással adja a kutya kölyköket. /Parasztvakítás /. Ezt is szépen lelopta a mások munkájából annyi hibádzik a dologból, hogy az övéi lakást csak a fotók erejéig látnak sajnos. Az Adonis kutyára vissza térve én felhívtam és megkérdeztem tõle hogy mit tud a kutya sorsáról jött is a Mestertenyésztõi válasz: Az elsõ almom volt még 18-éves koromban adtam el és szegényt bántották még sokkoló nyakörve is volt,és kérdeztem ,hogy te errõl tudtál?

Válasz: Igen, már a negyedik gazdája van szegénynek. Felelõsség teljes tenyésztõnek mondjuk az ilyen embert ?!?

Az is tény hogy a leadott kiskutyának egy ficama volt a lábának ha õ orvoshoz viszi a kölyköt és nem zsugoriskodik és tényleg szereti a kutyáját akkor a szegénynek nem kellett volna a lábát mûteni és a kis ártatlan kölyök nem szenvedett volna annyit!!!!

Az én véleményem az ha valaki életet ad egy kutyának igenis felellõs érte erkölcsileg is és anyagilag is!!! De egyébként van ott minden fajta kutyuska attól hogy a honlapon csak a Tacskó és a Kaukázusi Juhász Kutya van feltüntetve. Bár csupán ez a két fajta is közel állnak méretben és összeférhetõségben egymással :-).

Tímea Andrea Dunyákné Valik Hát az a helyzet, hogy az ilyet Kennel névbe bújt megélhetési szaporítónak lehet nevezni az almok szinte lánctalppal jönnek nála sajnos de van egyszerre is pár nap vagy egy- két hét az almok születése között … végül is azt úgy minõségien fel lehet nevelni és szobatisztaságra elõnevelni......megfelelõen szocializálni....

Eszter Sz. Én sem jutok szóhoz

Flora K :((((((

Eszter Sz. Remélem a társadalom kitaszítja a tagjai közül akik kegyetlenek!

Bettina L. Itt a Piros, hol a Piros?? Bízzunk abban, hogy már lejjebb nem kerül... Pedagógusként szomorúan tapasztalom, hogy a mai fiatalok zöme még a kötelezõ olvasmányt sem ismeri! Engedjék meg, hogy idézzek az egyik kedvencembõl: "Te egyszer s mindenkorra felelõssé lettél azért, amit megszelídítettél." Reméljük, ezek után SENKINEK sem lesz kedve felvenni a 'piros színû ruháját'...

Kincsõ T. Sajnos amikor sajat füllel hall az ember az emlitett tenyesztõ és egy általa vásárolt kutyus gazdija közötti beszélgetést, ahol a pár hónapos kutyus gazdija úgy megy a "tenyésztõhöz" és "díjnyertes" kutyusához, hogy -Jaaaj ti úgy is ismeritek egymást. És erre nem a válasz... Akkor sajnos az ember elgondolkodik. A kennelben nem találkoznak a kutyái egymással???!! Biztos nagyon sokat foglalkoznak igy vele, biztos jól szocializált az a kicsi, ha még a kennel társait sem ismeri??? Érdeklõdsz amatõr, kezdõ leendõ gazdiként egy kutyus iránt, ami a te házi kedvenced lenne, de sajnos nem tudod megfizetni azt a (túlbecsült ) árat, az a válasz érkezik, hogy van egy másik alom, ami igaz nincs meghirdetve, de onnan a kant vihetnéd olcsóbban, mert kicsit selejtes. Az ilyennek tökmindegy ki mennyiért, csak vigye azt a kicsit... Szánalmas.... Meg az is, hogy a pelenkára szoktatás egy mellék épületben nem egyenlõ a szobatiszta lakásban nevelkedett fogalmával...

Kincsõ T. 2009 novemberétõl napjainkig kb az egész abc-t kilõtte az almok elnevezéséhez...4 es fel ev alatt vagy 21 alom. Az almok szinte mindig fedesben. Atlagosan ez 10 kiskuty egyszerre. És emellett még van fõállása is. Nyiiiiilván sok idõt tud fordítani a kicsikre. Jah és emellett még a kaukázusi kutyákat meg sem emlitettük...Az atlagosan 5 alom evente. Ez nem szaporito??? Es ez csak a tacsko....

Eszter Sz. Kár, hogy a commenteket nem tudom megosztani.

Tímea Andrea Dunyákné Valik Másold ki:)

Beáta DrH. Igen csatlakozom az elõttem szólóhoz , elég érdekes a tenyésztési morálja hiszen ha figyelmesen átolvassuk a honlapját érdekes dolgokat vélhetünk felfedezni a szegény szuka kutyusai folyamatosan kölyök nevelésben vannak Nagyon jó párosítás volt és ezt megismételtem címszóval ....Kérdezem én laikusként, hogy honnan tudja õ elbírálni, hogy jó a párosítás amikor azok az elõzõ tacsi babák még alig pár hónaposak egy kiállításon sem bizonyítottak semmit:-(

Beáta DrH. És hozzá tennék még annyit ,hogy én akartam kölyköt a szóban forgó tenyésztõtõl de az az igazság, hogy öntelt, beképzelt és feledtébb többet képzel magáról mint ami õ valójában egy elbeszélgetés után eldöntöttem,hogy mûveletlen nagyon és rettentõ önimádó. De ha csúnyán akarok fogalmazni akkor csak egy szóval tudom jellemezni õt mint Mestertenyésztõt .... GUMICSIZMÁS PARASZT LÁNY AKI ÁTGÁZOL MINDENKIN HOGY BABÉROKRA TÖRJÖN NEM RIAD VISSZA ATTÓL SEM, HOGY MÁS SZELLEMI ÉS KEMÉNY MUNKÁJÁT LOPJA EL A CÉLJA MEGVALÓSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN

Anita D. Csatlakozom az elõttem szólókhoz. Mielõtt kutyusom lett én is talalkoztam a fent említett "tenyésztõ" hölggyel. Megjegyzem nem nehéz hisz nála bármikor találsz kölyköt... a kölykökön nagyon hamar túl ad ezt tapasztalatból mondom. Két nap nem sok annyit nem várt és lecsúsztam a kölyökrõl pedig jó pár levél váltáson túl voltunk... De kb egy hónap múlva már újra voltak kölykök. Mivel nekem kan kellett és neki csak szukák voltak felajánlotta hogy van egy másik alom amelyik ugyan nem törzskönyves szülõktõl van de azok is fajtatiszta törpék sõt ezért olcsóbbak is a kölykök és ott van egy kan. De azok is mind tökéletesek... hoppá gondoltam tenyésztõ törzskönyv nélkül???? ... Szerencsére hallgattam a belsõ hangra és végül nem tõle lett kutyusunk.

Anita D. Ja és azt majd elfelejtettem, hogy a kutyusok tényleg kint vannak tartva ezt õ maga mondta mikor beszéltünk telefonon. Rákérdeztem hisz a fényképek arról árulkodtak hogy bentiek. De nagyon gyorsan rávágta, hogy kint vannak tartva. Mikor mondtam neki, hogy a fotókból nekem úgy tûnt bent vannak csak hebegett... valamikor január február környékén lehetett le is döbbentem mert hideg is volt még...

Tímea Andrea Dunyákné Valik Igazi állatszeretõ ember és fõleg híres nagy tenyésztõ ennek a fajtának még nem lopta el a más munkája gyümölcsét....De aki láncon tartja a kutyáját õ magát is láncra kéne verni....Igényesen kialakított kennel nagy mozgástérrel....de ez elég magas neki errõl még nem kapott ihletet szegénykém...Sajnos.

Dr.W. K. ... Kun Karcag Szépe Kennel : Varga Piroska ... a lányomnak kerestem tacskó kölyköt korábban és ez a nõ elõhozott egy 8 hetes kölyköt akinek még akkor a farkasköröm ott volt a hátulsó lábán! Ezt a körmöt a kölyök egy-két napos korában el kell távolítani … Véleményem szerint egy komoly és alapos tenyésztõ ekkora ordas hibát nem vét.
Ez a nõ egész egyszerûen a 8 hét alatt egyszer sem vette kezébe a kölyköt, mert különben észre kellett volna vennie a dolgot.

Katona Áron Tisztelt Garga Pitics Fan Club! Deák Andrea és Tímea Andrea Dunyákné Valik "a Deák és Dunyák duó" szeretné megköszönni Varga Piroska híveinek azt a kitüntetõ figyelmet, amivel az utóbbi napokban elhalmozták õket. Deák megkapta azt a vírusos fájlt, amit nagy-nagy buzgalommal elküldtek a FB. oldalára. Dunyák is jól tûri a telefonos zaklatásokat. Az a telefonáló aki a 11 hónapos szuka kutyáját szeretné nála mindenáron fedeztetni, hát az viszont már tényleg elmebeteg. Ez még viccnek is rossz. Örömmel jelentem, hogy Deák és Dunyák weboldalának látogatottsága látványosan megemelkedett Karcagról, Budapestrõl és Nyíregyházáról napi szinten tiszteletüket teszik egyesek a fent említett honlapokon.

Deák Andrea Sokan, sok mindent köszönhetünk a Mini Golf néven született kutyáinknak, de senkit nem láttam arra vetemedni, hogy a tenyésztõjük engedélye és hozzájárulása nélkül úgy hirdesse a nála született kölyök kutyákat, hogy Mini Golf kölyök eladó! Varga Piroska ezt is szemrebbenés nélkül megteszi ...

Deák Andrea "Mini Golf Törpe Tacskó kan kölyök
Karcag ... Listázva 2014. március 15., 14:49, hirdetés azonosítója: 29311849"

Deák Andrea Varga Piroska "hívei" azt hiszik, hogy mi irigykedünk az õ kiállítási eredményeire, azért támadjuk õt meg. Nem kérem, itt nem errõl van szó ... akik ezt a fórumot olvassák , azok közül nagyon sokan elérték már azt a színvonalat amit a képességeik és kutyáik révén elérhettek. Nemcsak Mo.-on de külföldi kiállításokon is megállták a helyüket. Nálam az verte ki a biztosítékot Varga Piroskával kapcsolatban, ahogy a számára kényes ügyeket, szituációkat kezeli! Ha valaki eléri a nagykorúságot, akkor felelõsséggel tartozik a tetteiért! Ha ne adj isten beteg lesz a nála született kutya, akkor ha kell az elõzõ alom összes bevételét fordítsa a kölyök gyógyíttatására!

Lajos B. Piroska ne is törõdj a rosszakaróiddal, aki ilyen fiatal kora ellenére ilyen szép eredményeket ér el a kutyás világban az nem véletlen. Irígy ember az mindíg van de inkább 1000 irígyed legyen mint egy sajnálód. Lehet másokat ez azért zavar mert túlléptél rajtuk, és tõled örömmel vásárolnak kiskutyát lehet tõlük meg nem

Kerekecske Gombocska Szar dolog, mikor az irígység dolgozik emberekben!!!! Csak sajnálni tudom õket!!! Az irígyek mennyiségébõl tudd, hogy amit csinálsz, azt jól csinálod!!!

Deák Andrea „Piroska amit mûvelsz az már a kopasznak is hajmeresztõ ... úgy látom te nem tisztelsz sem istent sem embert és gátlástalanságod túl megy minden határon. Ha ennyire bibliaként forgatod és tanulmányozod a honlapom tartalmát ahonnan szemrebbenés nélkül kiollózod a számodra jól csengõ szövegeket és kifejezéseket hát akkor figyelj, mert nem mondom el kétszer ami most következik. Többen jelezték nekem most már a honlapod bevezetõ része is az én tematikám alapján készült el, ezzel végleg betelt a pohár. Az, hogy a szakmából jól csengõ emberek neve mögé bújsz, olyan emberek neveit emlegeted akiket személyesen nem is ismertél az engem nem érdekel de az fix, hogy egyébként akkor jön ki a szádból értelmes szó, ha azt más a szádba köpi. Ha így folytatod tovább, én nem leszek rest, én nyitok a honlapomon egy Varga Piroska nevû linket ahol vendégkönyv formátumban országból, világból mindenki megírhatja a véleményét rólad és beszámolhat a veled kapcsolatos élményeirõl … én hidd el lehetõséget fogok biztosítani arra, hogy bemutatkozz a tacskós szakma és a tacskót keresõ emberek elõtt! Ha te nem értesz a szép szóból és a lánytestvéredre kened azt, hogy olyan hirdetési szöveget tesz közzé, ami az én tollamból származik, akkor vedd tudomásul, hogy ezt én sem nézem tovább tétlenül … ha bármi ellenvetésed lesz ezzel kapcsolatban akkor majd beperelhetsz „jó hírnév” megsértéséért és találkozunk a bíróságon. De megsúgom, hogy nem csak én állok veled szemben, hanem az a 3-4 ember is akiknek lopkodsz a honlapjáról … pl.: Válassza a minõséget, Royal Canin kölyökcsomag, lakásban tartás, szobatisztaságra nevelés stb. stb. Csak néhány példa arról, amik biztos meg fognak rólad jelenni: Adonisz kutyád sorsát mennyire követted nyomon? Csórikám már a 4. gazdánál tengõdik, korábbi gazdái ütötték-verték, elektromos nyakörvvel sokkolták szerencsétlent … amikor errõl tudomást szereztél tettél a kutya sorsának jobbra fordulásáért egy lépést is? A kitörött lábú, nyomorék kutyádat mikor leadtad a fajtamentõknek az miért nincs a honlapodon reklámozva? Ilyen és hasonló tartalmú igaz történetekkel fogom szinesíteni a link tartalmát, hogy megismerjék a mestertenyésztõ kisasszony valódi munkáját és tevékenységét. Ne azok a tenyésztõk neve mögül írogasd a nagyléptékû szövegeidet akik minden nap megdolgoznak kölyökkutyájukkal a lakásukban a szobatisztaságra neveléssel, míg a tieid a nyári konyhában tengõdnek és ennek ellenére úgy hirdeted õket te is, hogy kizárólag lakásban tartással és szobatisztaságra elõnevelve árulod a kölykeidet. Te annyira gátlástalan vagy, hogy a honlapodon a Nagy Janit isteníted majd a telefonon nálad érdeklõdõnek a Nagy Jani által tenyésztett kölyköt leócsárolod … Te beleszarsz a saját fazekadba, amit utána mosolyogva kieszel? Piroska, ha ingyen reklámra vágysz megkaphatod … rajtam nem múlik.”

Petra Viktória F. Szerintem az, aki itt egy ilyet leír, az saját magát minõsíti..... ezek a rágalmak annyira nevetségesek, hogy még foglakozni is felesleges velük, ezek,valami sárga irigységtõl fortyogó, megkeseredett ember szavai lehetnek!

Petra Viktória F. Azt gondolom, hogy aki legalább egyszer is megfordult a Piroska és kedves kis csapata háza táján, az láthatta azt a nemes egyszerûséget, amit ez a lány képvisel! A kutyáiról és az eredményeirõl pedig annyit, hogy azok mind magukért beszélnek! Nem egy kutyust volt szerencsém elhozni ettõl a lánytól, és ezek a kutyusok, nem csak gyönyörûek, de kiváló genetikával és küllemmel rendelkeznek, és ezek mellett, végtelenül kedvesek is!!!!!!! (de aki a kun Karcag szépe kennelt választotta, az szerintem nagyon jól tudja is ezt!!) Piroskáról pedig annyit, hogy nem sok ilyen segítõkész és õszinte tenyésztõvel volt szerencsém eddig találkozni, úgyhogy ezt ezúton is szeretném megköszönni! Részemrõl : Köszönöm Szépen Piroska!

Katona Áron Akinek nincs félni valója az reagálna erre az egészre semmi hazugságot és semmi valótlant nem állít senki róla csakis a szín tiszta igazat!És akinek tényleg van lelki világa az ezt nem mûveli amit õ de egyébként ha már rátérünk itt a tenyésztõi munkára akkor mindenki tudja hogy mihez hány eredmény kell 101 db kölyök kutyával már hányszoros aranykoszorús mester tenyésztõnek kellene lennie ha már itt a munkásságát védi bár ki.

Katona Áron Kerekecske Gombocska na az biztos amit csinál azt jól csinálja rá tapintottál a lényegre másoktól lop ezáltal hazudik szem rebbenés nélkül ,és kitört lábú kutyát elsõ osztályúan tudja elpaterolni a fajtamentõkhöz! De tény hogy egy ilyen volumenû tenyészetben nem férhet meg egy beteg kutya mint amilyen a Kun Karcag Szépe Kennel!?

Petra Viktória F. IIyen sárdobálásba csak egy irigységtõl vezérelt tenyésztõ kezdhet bele! Az a tenyésztõ, akinek annyira fut a szekér és olyan hû meg ha kutyákat ad el olyan jó pénzekért, azt nem érdekli más tenyésztõ munkája! korholt vádakat bárkirõl lehet állítani, én azért keltem a Piroska védelmére, mert nekem csak jó tapasztalataim voltak Vele( sorozatosan)! És a kommentelést itt befejeztem!

Katona Áron Ez nem sárdobálás hanem a valóság. Lehet itt védeni de vajon mindenkinek ilyen jó tapasztalata van vele kapcsolatban? És ha már itt tartunk a védelemnél akkor más dolgozzon keményen azért hogy a kedves Piroskának legyen amit a magáévá tegyen???de vannak olyan kedves emberek is akiknek kimondottan nem jó élmények füzik a Piroskához.

Katona Áron Kedves Petra !És melyik a legtöbb aminek nincs alapja ? Kíváncsi lennék az ön véleményére?

Petra Viktória F. Kedves Áron! Menjen el és gyõzõdjön meg róla személyesen, hogy az Önök által állítottak közül mi az, ami igaz, és mi nem! Én tudnám sorolni, de nem fogom! A kutyusok kifogásolhatatlan körülmények között élnek,minõsigi tápon nevelve! Bárkit lehet kritizálni, de azt tegyék akkor korrektül, hamár mindenáron ezt akarják tenni!

Katona Áron Itt a száraz tény :2013 03.22 -5 kölyök,05.18 -5 kölyök,07.02-2kölyök,09.19-3kölyök,10.24-2kölyök,12.06-6 kölyök,12.08-5 kölyök,2014 01 .08 -4 kölyök ez ha jól számolom 32 db kölyök kutya és 8 anya kutya kedves Petra ezt aztán lehet lakásban tartani ?:-)

Katona Áron De akkor ez sem semmi 2012.08.06- 7 kölyök ezt követi 2012 08 24 -6 kölyök ,2012 08. 27-3 kölyök : az 16 kölyök és három anya kutya aki tenyészt az tudja ez mit jelent a lakásban tartás:)

Katona Áron A lehetõséget megkapta Varga Piroska, hogy megvédje magát de õ inkább elbujdokolt szégyenében és mindenkit letiltott, még a vendégkönyvét is.

Katona Áron A kommentelõk hús-vér emberek akik a tapasztalataikat írják le ... ezt Varga Piroska is tudja nagyon jól, ezért bujdokol.

Katona Áron Kérdezzétek akkor meg tõle ti,hogy hova lett Adonis kutyája és a kitörött lábú kölyök kutyáját miért adta le a fajtamentõknek!?

Katona Áron Ha mindez hazugság akkor tárja fel õ az igazságot! Veletek biztos õszinte lesz és elmondja a teljes igazságot! Csak kérni kell! és nem lapulni, mint sz@r a fûben!

Katona Áron Kedves Lajos B. az eredményeit nem irigyli tõle senki nem kell kicsavart történetet gyártani itt a fiatal kora ellenére igen szépen tud lopni csalni hazudni más tollával ékeskedni és az állataival nagyon szépen tud bánni mert kizsákmányolás amit ve...Bõvebben

Kerekecske Gombocska Kedves KAtona ÁRon! A kiskutya lába nem törött volt! Húúúú, de nagyon fel lettél bíztatva, biztosan sok sok idõd van hülyeségekre fecsérelni! Inkább, ha van kutyád, akkor rájuk fordítsd! A Deák és Dunyák vagy hogy hívják õket? csak magukat minõsítik, ahogy viselkednek! Szerintem vér ciki!!!! Szép estét!!!

Katona Áron Bizony nem törött volt a lába hanem kificamodott csak a kedves Piroska arra sem vette a fáradtságot,hogy orvoshoz vigye szegényt....De látom hogy ön is képben van a történettel!!

Katona Áron A kutya lábát egy komoly orthopédiai mûtéttel lehetett helyre hozni ,majdnem a kölyök lábába került és idegenek pénzébõl lett megmûtve többek között az én pénzembõl is mivel nincs kutyám már így utaltam a tenyésztõ asszony helyett is rá pénzt!!!

Katona Áron A két fent említett Deák és Dunyák körme alatt több emberség lakozik mit az itt védõbeszédet kreálók és a nagy tiszteletben lévõ tenyésztõ asszonyban van!!!!

Katona Áron Sajnos a Deák és Dunyák ezt nem láthatja mert a Varga Piroska letiltotta õket !!!És mivel én ismerem a teljes történetet és rá érek így nyugdíj mellett így arra gondoltam ha õk feladják és ráhagyják a dolgot hát én nem fogom mivel jól ismerem mind a kettõjüket személyesen!

Katona Áron A Deák vállalva önmagát próbálta kérdéseire választ kapni de ezért cserébe letiltást kapott ... A Dunyák pedig ismerve a Deák és Varga Piroska munkásságát csak állást foglalt egy olyan tenyésztõ mellett aki szívvel lélekkel tenyészt és õ tenyészt nem zsákmányolja ki a kutyáit és nem szaporít ....Ezért a Dunyák is ment a letöröltek táborába...

Katona Áron A kutya lábát egy komoly orthopédiai mûtéttel lehetett helyre hozni, majdnem amputálni kellett a kölyök lábát. Idegenek pénzébõl lett megmûtve többek között az én

Kaukázusi Juhász K. Piroska ostobákkal ne vitatkozz!legyõznek a rutinjukkal!senkinek semmi köze,hogy neked mennyi,vagy milyen kutyáid vannak!mióta világ a világ irigy szarháziak mindig vannak!de addig örülj,mert valami jót csinálsz..

Kinga H. kedves Áron! Amit maga itt csinal az valoban a jo hirnev es becsuletsertes ami miatt, siman pert lehetne nyerni On ellen es szepen fizethetne, mint a katonatiszt! Ha On es a "kedves" tenyesztotarsai irigyek, azt nem itt ezen a forum kellene intezni! A facebook ugyanis nem ezen okbol jott letre! Itt az ember a barataival tartja a kapcsolatot, veluk orul es veluk szomorkodik ha eppen olyan a helyzet! gerinctelen es szanalmas dolog amit Onok muvelnek!! Amugy meg pont az az ember nem reagal, akinek nincs szuksege vedekezesre! Piroska kutyai szepek ( amit nem csak mi vevok es gazdik mondunk, hanem a birak is), egeszsegesek es okosak! Jo lenne, ha elmennenek es egymas serelmeit valahol mashol nyalogaynak es nem itt Piroska szapulasaval elvezkednenek! Ha problemajuk van amugy, es az allna a helyet akkor miert nem hivatalo uton hisztiznek, miert itt sunyin a facebook-on????

Kaukázusi Juhász K. ha a szuka nem áll készen autómatikusan nem vemhesül!de gondolom te nagy kutyás vagy...ilyen tipikus fotelból kutyás!hahahahaha

Katona Áron Kedves Kinga a becsületsértésnek azt nevezzük ami nem fedi a valóságot...És ami itt elhangzott azt pedig igazságnak nevezzük...

Kinga H. btk 226. (1), ha mar jogot tanul kedves Aron!!!

Katona Áron Állok rendelkezésükre, találkozunk a bíróságon.

Kinga H. de Onoknek van problemajuk nem nekunk! hajra! nem itt pocskondiazni, hanem tenyeket bizonyitani kedves Aron!

Katona Áron Add be írásban a kérvényed a Deáknak és csatoltan küldi !

Kinga H. sok sok kerdesem lenne Onokhoz de nem vitazol olyanokkal akik ok nelkul vagdalkoznak!

Katona Áron
Ezek tények. A bizonyítékok írásban vannak mind.

Kinga H. nekem nincs gondom! maguknak van! mint mindtam nem ez az a forum, ahol az ilyen jellegu problemajukaz orvosolni kellene!

Katona Áron
A tények magukért beszélnek.

Katona Áron Az érintett Varga Piroska nem nyilatkozik semmirõl.

Katona Áron Cáfolja meg az elhangzottakat.

Katona Áron Ha mindez nem lenne igaz, én nem rugóznék ennyit a témán.

Katona Áron Kedves H. Kinga nem az Ön oldalán kezdtük a fórumozást, hanem a Deák privát üzenetére nem reagált a Varga Piroska!

Katona Áron Mantrázhatjuk a témát reggelig ...

Kinga H. Valahol az elõ van írva, hogy muszáj valakinek a levelére reagálnia a másiknak. Ha én nem akarok vitatkozni valakivel, vagy beszélgetni miért válaszolnék? Privát jogom eldönteni, hogy válaszolok e vagy sem De, ha Önnek valaki nem válaszol a levelére akkor maga rögtön elkezd aljas dolgokat írogatni a facebook oldalán az illetõnek??? Maga szerint ez a megoldás?

Katona Áron Kedves Kinga ! Ha önnek írnak egy levelet ami állítólag csupa rágalom és hazugság akkor nem háborodik fel és nem reagál semmit sem?....

Kinga H. Mint mondtam minek kellene védekeznie valakinek, ha nincs miért? Ha maguk találnak kivetnivalót az Õ munkásságában akkor maguknak kell bizonyítani nem neki védekezni! D, mint mondtam nem ez a fórum erre. Ez szerintem egy gerinctelen dolog. Ha volna kézzelfogható tényük akkor nem itt csinálnák ezt a hadjáratot. DE én itt befejeztem a vitát és jó lenne, ha ezt nem folytatnák! Ha gondjuk van forduljanak az illetékes szervekhez!

Katona Áron Mondom még egyszer ezek tények. A tényeket nem lehet meghamisítani.

Kinga H. Nem! Fõleg abban az esetben nem reagálok, ha érzem a levél hangvételébõl és a többi körülménybõl, hogy az illetõ rosszindulatú! Felesleges vitákba nem szokásom belemenni! Minek idegesítsem magam!

Katona Áron Szólaljon meg az érintett és megoldódik a helyzet.

Katona Áron Egy állítás, egy tagadás és már ki is bújhat az igazság .

Kinga H. De ezeket a tényeket Önök mondják, azonban ezen a "fórumon", akik meg hisznek és bíznak Piroskában más tényeket mondanak!

Katona Áron De a tények mindent igazolnak.

Katona Áron Ön leadna a fajtamentõknek egy ártatlan, védtelen beteg kölyköt? Úgy, hogy mások könyörületére van bízva az élete? A tenyésztõje pedig éli világát?

Kinga H. Én a helyébe törölném is ezt az egészet! Nem ide való ez a beszélgetés! De kérdem én, ha olyan régóta és olyan sok gondjuk van PÍiroskával, miért nem keresik meg a kiállításokon, és mondja a szemébe valaki??

Kinga H. Sajnos mára eddig volt kedvem ehhez a beszélgetéshez, de majd egyszer biztos egy arra alkalmas helyen folytathatjuk! További szép estét kívánok!

Katona Áron Kedves Kinga! Nagyon jó ötletet adott ez lesz valamelyik kiállítására kilátogatok ....

Katona Áron Nem tud rá válaszolni ... Erre a mentalitásra nincs mentség! Egy kölyök élete nem idõ és kedv kérdése.

Katona Áron Kedves Kinga ! Ha gondolja tájékoztatom önt melyik kiállításra látogatok ki és én igen szívesen beszélek önnel személyesen is ...

Kinga H. helyes csak szóljon én is szívesen megyek arra a kiállításra! amúgy nem ismerem a teljes történetét a kiskutyának, de mivel sok embert ismerek a fajtamentéstõl majd rákérdezek és válaszolok Önnek! Piroskától van két tacsim a fajtamentõktõl egy tacsim szóval kiderítem mi volt rendben van így?

Katona Áron Tökéletes ... Nyugodtan keresse meg a Rékát és õ biztosan elmondja önnek mert felejthetetlen volt az eset mert õk hozták nyilvánosságra a Piroska történetét

Katona Áron Ha nagyon beletúrok a bizonyítékos mappába, akkor még képek is vannak a kis nyomorék kutyáról.

Katona Áron Minden jó érzésû emberben felháborodást keltett ahogyan eljárt a szegén kiskutyával ...

Kerekecske Gombocska Katona Áron , Te komplett HÜLYE vagy!!! Ha nem tudod a történetet, inkább ne szólalj meg, mert ez már rágalmazás!!!

Katona Áron De pontosan tudom, akarod az akkori hozzászólásaidat is vele?

Katona Áron Kerekecske te 2012-ben is aszisztáltál a történethez!

Katona Áron Nem a kicsi gyógyulásán fáradoztál akkor sem!

 

És végül olvassa el mindenki a Tacskó fajtamentõk Facebook oldalán is nyilvánosan olvasható tényeit:

„Nem maradtunk azonban problémás babatacskó híján, az egyik közösségi
portálon körbe járt egy aprócska kutyalány képe, akinek azért kerestek
gazdát, mert az egyik mellsõ lába el volt deformálódva. Lili megérkezett
ideiglenes befogadójához. Megkezdõdött a kivizsgálás, s fény derült a
deformált lábacska titkára: korábban volt egy helyre nem tett rándulás,
amelyet mostanra már csak mûtéti úton lehetett korrigálni, ráadásul a láb
nem is tudott úgy növekedni, a hogy kellett volna, így most rövidebb, mint a
másik három. De Lili fog legalább járni és fájdalommentesen élni. A mûtétet
a Primavet Állatkórházban végezték, ismét profi módon, köszönjük. Most pedig
következik a gyógytorna, a küzdelem és a drukk, hogy mire megkezdheti az
oltási programját, addigra ne kapjon el semmit, hiszen a védtelen apróság
most számos, magasabban fertõzöttnek tekinthetõ helyen fordul meg.

Ha bárki hozzá tudna járulni Lili mûtéti költségeihez, a Futrinka Egyesület
K&H Banknál vezetett xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx számláján keresztül teheti
meg. Kérjük, hogy a megjegyzés rovatban tüntessék fel: TACSKÓ LILI.
Köszönjük!”

Tacskó Fajtamentés - Dachshund Rescue Hungary
2012. február 16.

Sissy, a pici tacskó lányka vállát helyrerakták, de sajnos a lába nem fejlõdött rendesen ebben a pózban, rövidebb. Most nagy kötése van, de minden rendben kell, hogy legyen.

Katona Áron Erre a borzalomra nincs mentség! Ez állatkínzás! Ezek a képek magukért beszélnek ... ez a kölyök kínjában lerágta a húst is a lábáról ... Varga Piroska pedig mindezt tétlenül nézte, sõt még a kötelezõ oltásokat is sajnálta ettõl a tacskó kölyöktõl!

 

Tacskó Fajtamentés - Dachshund Rescue Hungary
2012. június 1.

Talán még emlékeztek a törpe tacskó lánykára, akinek meg kellett operáltatnunk a nem kezelt ficamát, s a csont növekedése sajnos elmaradt. Lilly jól van, ideiglenes befogadói meg fogják õt tartani, csak ehhez még a legutolsó orvosi rápillantás szükséges június végén, illetve az ivartalanítás.

Kun Karcag Szépe Sissy azaz Lili, ahogy a fajtamentõk késõbb elnevezték, lassan kiheveri és elfelejti életének korai szakaszát meghatározó
és állandó fájdalommal teli heteit … szemébe nézve kiolvasható az a mérhetetlen szeretet amit ragaszkodásával fejez ki azoknak akik
megbecsülik Õt!

Varga Piroska aki egyébként szakmáját tekintve ápolónõ egy kórházban, korábban ezt a kölyök tacskót úgy adta le a fajtamentõknek, hogy ha nem jönnek érte azonnal, akkor betegen, kezelés nélkül hamarosan el lesz altatva … az tényleg csak a szerencsén és a kölyök szívósságán múlott, hogy végül nem kellett az elhanyagolt és kificamodott lábat amputálni … Varga Piroska a Kun Karcag Szépe Kennel tulajdonosa egy forintot nem fordított a késõbbiekben sem a tacskó kölyök rehabilitációs költségeire !

 

Nem várok tovább … Varga Piroskát feljelentettem állatkínzásért!

 

 

(kattints a képre az elolvasáshoz)


 

 

Majd 5 hónappal késõbb reagált is érdemben a karcagi rendõrkapitányságról egy bûnügyi osztályvezetõ:

 

(kattints a képre az elolvasáshoz)

 

_

 

Hát én nem voltam rest és még aznap megírtam visszakézbõl a panasz levelet a karcagi rendõrkapitányságra:

 

 

RENDÕRKAPITÁNYSÁG KARCAG

BÛNÜGYI OSZTÁLY

Tárgy: Panasz

Panasszal kívánok élni a Karcag, 2014.október 31.-én kelt határozatra, melyre ügyvédem szerint is lehetõségem van a levelük kézhezvételétõl számított 8 napig.

Varga Piroska vallomása tele van csúsztatásokkal és valótlan állításokkal. Fent nevezett személy szóban elismerte Dunyákné Valik Tímeának, hogy a kölyök kutyát megtaposta és annak így keletkeztek a súlyos sérülései.

Vallomása azon része is nagyon aggaszt, hogy a kölyök kutyát a helyi állatorvos sürgõsségi ellátásban részesítette. Mert ha egy kificamodott vállat a sürgõsségi ellátás folytán ellátnak, az hogyhogy még 8 hetes korában is kificamodott vállal kerül a Tacskó fajtamentõkhöz?

Az a része a vallomásának, hogy idézem: „ Az orvosi diagnózis teljeskörû megállapításához helyben kapacitás ( röntgen hiánya ) nem rendelkeztek. A kutya egészség megóvó gondozására a többi kutya szakszerû ellátása mellett Varga Piroskának nem volt lehetõsége ezért internetes fórumon kért segítséget …”

Igen, kért segítséget azzal kapcsolatban, hogy a kutyát betegen vegye valaki magához, és nem azzal kapcsolatban kért segítséget, hogy hol van a közelben kisállatorvosi orthopédia!

A kutyát õ betegen akarta elajándékozni! Õ le akarta magáról rázni ennek a cselekményének a következményét. Mert a kutya kölyköt egy felelõsségteljes tenyésztõnek saját magának, a saját költségvetésébõl kell tudnia meggyógyíttatni!

Mivel Varga Piroska nem így cselekedett, a vallomásában adott védekezését nem áll módomban elfogadni, mert ez a rész különösen felháborító és egy jellemtelen ember képét vázolja fel elõttem. Ha egy sérült kölyök kutyát a helyi állatorvos infrastruktura hiányában nem tud szakszerûen ellátni , akkor azt a pacienst szakállatorvoshoz kellett volna irányítania, jelen esetben egy orthopédiai vizsgával és szaktudással rendelkezõ állatorvoshoz.

Az állatorvosok is szakosodnak mint a humán orvosok. Vannak szemspecialisták, onkológusok és kisállat orthopédusok is. Egy felelõsségteljes tenyésztõnek tudnia kell a kutyái érdekében, hogy a kölyöknek ilyen esetben milyen szakorvosra van szüksége!

Varga Piroska részérõl mi volt az a leküzdhetetlen akadály ami megakadályozta õt abban, hogy mindezt megtegye?

A pénz hiánya?

Nem hiszem el, hogy nem volt elég a kölyök mûtétjére az a közel 4 évi kutyák elletésébõl és eladásából felhalmozott bevétele ( szerény becslések szerint is ez minimum 4 millió forint, mert 101 db kiskutyát törzskönyveztetett az elmúlt 4 év alatt ) vagy az az elfoglaltsága tartotta õt vissza a kölyök szakszerû gyógyíttatásában, hogy majd minden hétvégén az ország különbözõ városaiban parádézott a felnõtt kutyáival. Õ inkább kutyakiállításokra járt, mintsem a beteg kutyával foglalkozott volna!

A Google keresõbe ha beírják: Kun Karcag Szépe Kennel, mindezt a tényt fogja megerõsíteni.

És különösen az a tény ad aggodalomra okot, hogy egy ilyen ember akinek saját vallomása szerint nem volt lehetõsége a beteg kölyköt kisállat orthopédushoz elvinnie,

( Debrecen, Nyíregyháza, Budapest ) akkor én megkérdõjelezem hogy a 14 felnõtt tacskóján kívül és a portáján még fellelhetõ kaukázusi juhász, Beagle, Jack Russel, Mopsz kutyákat hogyan képes napi szinten ellátni.

Én úgy vélem, hogy a felnõtt kutyánál is történhet bármilyen jellegû baleset, vagy betegség és ha korlátozottak a lehetõségei Varga Piroskának, akkor ezekrõl a fajtájú kutyákról sem fog tudni gondoskodni ha ne adj isten szakellátást igényelnének. Ez már az állatvédõrség és az állatvédõk figyelmét is fel fogja kelteni.

Az az állítása sem felel meg a valóságnak, mely szerint õ keresett volna gazdát a beteg kutyának:

A feljelentésemben csatoltam a tacskó fajtamentõk közleményét, ebben az áll, hogy Varga Piroska a fajtamentõket hívta fel telefonon, hogy tüntessék el a portájáról a kutyát, mert ha nem akkor el lesz a kölyök altatva!

Idézem õket:

„Az elsõ "költséges" kutya Lilike, a rövid szõrû tacskó babalány volt, akit sokkal kevesebbõl, sokkal kisebb áldozat árán rendbe lehetett volna hozni, ha idõben eljut orvoshoz. Egy egészen apró babakori sérülése miatt kiugrott a válla a helyérõl, amit viszont senki nem tett vissza, így a mellsõ lábában lévõ csontok nem tudtak megfelelõen fejlõdni, ráadásul folyamatos fájdalmat is eredményezett az elmozdult testrész. Mostanra már csak mûtéttel lehetett korrigálni és kétesélyes, hogy utoléri-e a többi lábacskát ez az elmaradott egy. A jó hír, hogy Lilike élénk és játékos, de még hosszú út vár rá, hogy egészségesnek nyilvánítódhasson, még az oltási programját sem tudta megkezdeni, hogy nem kevés álmatlan éjszakát okoz számunkra. A mûtét mindenesetre jól sikerült, amelyért köszönet a Primavet Állatkórház csapatának.”

A rövid kommentbõl az is feketén fehéren kiderül, hogy Varga Piroska sem sürgõsségi ellátásban nem részesítette a kölyköt, sem oltást nem adatott be idõben és folyamatos fájdalommal küszködött a kölyök 8 hetes koráig. Kérdezem én akkor ez mi ha nem állatkínzás?

Igenis a kutyának maradandó sérülése keletkezett a Tacskó Fajtamentõk közleményébõl ez is kiderül:

Idézem õket:

„Lilit a Primavet Állatkórház profi állatorvosi csapata operálta, s bár tökéletes sajnos nem lesz a lába, mert a ficam miatt nem tudott együtt növekedni a többi csonttal, de talán fájdalommentes és aktív életet élhet.”

 

A cselekménykor hatályos BTk-rõl szóló 1978. évi IV. törvény 266/B. §-a alapján aki „ gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza” bûncselekményt követ el.

Egyébként nem látom a határozatban a N. Réka tanúként való meghallgatását, aki a Tacskó Fajtamentõ Egyesület részérõl megerõsíthetné vagy cáfolhatná a feljelentésemben elhangzottakat. Egyáltalán meghallgatták N. Rékát és a többi tanút a fenti üggyel kapcsolatban?

Korábbi panasz levelemhez még csatolnám az alábbi tényeket:

Felhívnám a szíves figyelmüket még az alábbi állítás valótlanságára: mely szerint „ K.-né V. Réka tulajdonában és gondozásában lévõ kutya, sérülésébõl teljesen felépült, maradandó egészségkárosodása nem keletkezett.”

Újabb fénykép került a birtokomba, ami egyértelmûen megerõsíti azt, hogy a tacskó kölyöknek maradandó egészségkárosodása van.


 

A fényképen jól látszik, hogy ez a kölyök nyomorék! És ez a kép már a mûtét után készült … a mûtét elõtt még egy nagy részen a kutya húsa is hiányzott, mert fájdalmában csontig lerágta a szerencsétlen kölyök az eleven húsát is!

 

 

 

Mi ez önök szerint ha nem állatkínzás?

Véleményem szerint az a kölyök, aki idõben a megfelelõ ellátásban részesült, annak a lába nem így nézne ki!

Nyomatékosan kérem a nyomozó hatóságot, hogy az ügyet fajsúlyának megfelelõen kezeljék és vonják felelõsségre azt az embert aki el tudta nézni azt, hogy ez a kutya 8 hétig szenvedjen!

 

 

Varga Piroska ismét felhívjuk a figyelmedet arra a tényre, hogy az állatkínzás az bûncselekmény!

Várjuk a fejleményeket az ügyészségrõl … igazságos ítéletet követelünk!